Sjarmperler og tragedier

Sjarmperler og tragedier

Mona PedersenMona Pedersen er leder av Movies on War, Elverums egen filmfestival som går av stabelen 12. – 15. november. Hun er særdeles fornøyd med årets program: – Jeg føler vi har fått til et innhold som treffer bredt og bør engasjere, både med film, debatt og foredrag, forteller hun.

Mona er Elverumsjente på 20. året, har doktorgrad i filmhistorie og er opptatt av de unike filmene. Filmene som gir stemme til de som til vanlig ikke har en egnet kanal til å formidle sin historie. Som leder av Movies on War siden 2012 har hun sammen med de andre i Programkomiteen vært opptatt av å løfte de alternative historiene ut til publikum via kinolerretet. Og det skal være aktuelt.
– Film er ferskvare, påpeker hun. – Filmene i festivalprogrammet bør bære preg av både nasjonal og internasjonal aktualitet og kvalitet. Det føler jeg vi har klart å videreføre i år også, med hovedvekten av filmer fra 2014 og 2013.

Se en oversikt over filmene her

Løfter frem nordområdenes krigshistorie
– Det er de alternative fortellingene som viser historiske hendelser, også i vår egen krigshistorie, som vi ønsker å løfte frem, forteller Mona. – Sentralt står filmer og seminarer med nedbrenningen av Finnnmark som tema, noe også andre medier har hatt fokus på i det siste. Jeg er glad for at det er flere som ønsker å sette disse historiene på agendaen, da er vi flere som sprer kunnskap om de ulike perspektivene i nordområdenes krigshistorie.

Filmer og arrangementer knyttet til dette finner du under knaggen #MoW14-Verdenskrig

Raketten

Bilde fra filmen «Raketten»

Gripende fiksjonsfilmer
Movies on War har en Programkomite som består av fagfolk og filmvitere. De har vært bevisst på å skape balanse i innholdet, og gi publikummerne mye å velge i.
– Det er alltid viktig for oss å vise bredde. Sjangeren er smal, men temaet kan tolkes bredt, sier Mona. – Gode dokumentarer er enkelt å finne, verre er det med god fiksjon. Og vi har mye god fiksjon, også i år, påpeker hun fornøyd. – Pluss noen sjarmperler, som for eksempel «Raketten». Her finner du store følelser og en gripende handling. Fantastisk søt film som jeg anbefaler på det varmeste.

Les mer om filmen «Raketten»

Tre Norgespremierer
– Vi gleder oss til premierene! Blant annet så har vi fiksjonsfilmen «Mellom verdener», som forteller his­to­rien om vennskapet mel­lom den tyske sol­daten Jes­per og hans unge afghanske tolk. Den har høstet svært gode kritikker og utforsker spørsmål og tilhørighet og tillit, forteller Mona.

Les mer om filmen «Mellom verdener»

Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg skal åpne filmfestivalen på torsdag

– Men vi har så MYE bra på programmet i år. Til tross for begrensede midler og frivillig innsats, har festivalen nå vokst seg stor og innholdsrik! Den har blitt en arena for offentlig debatt om temaer knyttet til sjangeren. Den er givende og aktuell, uten å bli banal. Den samler mennesker og lar oss ta noen eksistensielle dypdykk gjennom foredrag og debatter.

Basert på fleksibilitet og frivillighet
Det er en stor frivillig gruppe som bistår Movies on War. Faktisk den største så langt.
– Det er fantastisk at så mange ønsker å være en del av festivalen og arrangementene som er knyttet til den, sier Mona. – Det er nå det gjelder, forberedelsene tar mye tid og de siste ukene løper man fra det ene til det andre. Men så lenge jeg klarer å samle trådene og holde oversikt, så blir det enklere for de involverte og frivillige å bidra med sitt, sier hun.  – Jeg skylder forresten en stor takk til egen arbeidsgiver, Høgskolen i Hedmark, for å utvise stor fleksibilitet i perioden det står på som verst, smiler Mona. – Og Programkomiteen for å gjøre grundig research, utnytte sitt brede nettverk og være gode budskapsbærere for festivalen.

Programkomite